Blog especial de la Revista CRÒNICA Digital de la Vall d'Albaida
Dedicat a les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent
Juliol-Agost de 2009 cronicamic@gmail.com


La nostra portada. Obra d'Àngel Alberca

divendres, 21 d’agost del 2009

Els Alardos


Els caragols mariners. Foto: Sergi Gómez

Per més que la nit tampoc no es presentava massa fresca, les avingudes de l'Almaig i de Daniel Gil varen estar a gom de gent per tal de contemplar l'acte que tanca la vespra de les festes, l'Alardo, eixe "carnestoltes" particular i brillant dels festers ontinyentins. Sembla que serà aquesta la tònica de les festes enguany, afortunadament, l'assistència de públic als actes programats tot acompanyant els festers.


Els "Gàndalf" bucaners duien els dracs de la maneta... Foto: Pep Alfonso


Si cal destacar alguna cosa d'entre les disfresses fou que almenys quatre comparses, Contrabandistes, Chanos, una esquadra mossàrab i com és tradicional en ells, els Kàbiles, prescindiren del fet mateix de la disfressa per tal de, en un retorn als arrels de l'acte, aparéixer en samarreta, tal i com ja havien anunciat, per la qüestió mateixa de la crisi econòmica que estem vivint i que, a banda d'aquest fet i de la disfressa de pobres amb el bòlic al muscle dels Estudiants tampoc no es va notar massa.


Estudiants bòlic al muscle busquen on trobaran casa... Foto: Pep Alfonso

Com és també habitual foren bastants els vestits repetits d'altres anys, com és el cas dels eterns Picapedra, els Barrufets, metges i infermers o el Super Mario. Altres, però, fóren d'allò més originals, com ara els Bucaners, vestits de les pel·lícules del Senyor dels Anells (amb uns preciosos vestits de drac pels més menuts), els Abencerrajes amb vestits de "Mister Potato" i els Berberiscos, tots ells vestits de dones mexicanes. D'entre els vestits més brillants, les gambes de la Penya el Xeu dels Mossàrabs.


Gambes, gambons, llagostins... la Penya el Xeu dels Mossàrabs dugueren un dels millors vestits. Foto: Pep Alfonso


I un dels més interessants el dels Omeies, que apareguéren vestits com el gegant Rei Moro d'Ontinyent... Els Omeies amb un vestit que rememora la tradició ontinyentina: L'Auelo Socarrat! Foto: Sergi Gómez.

No faltà qui els cantà allò tan tradicional de "l'Auelo socarrat, que es pixa en el terrat!".


Els Asturs picant pedra... Foto: Pep Alfonso

Novament, l'acte va estar exempt de tota crítica social, amb la excepció feta de la Comparsa dels Llauradors, tots ells corredors esportius. Volien ficar l'atenció sobre el fet que, en la seua darrera participació festiva en l'Entrada, on foren Capitania Cristiana, se'ls va fer córrer d'allò més...


300 Taifes, o més... Foto: Pep Alfonso.