Blog especial de la Revista CRÒNICA Digital de la Vall d'Albaida
Dedicat a les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent
Juliol-Agost de 2009 cronicamic@gmail.com


La nostra portada. Obra d'Àngel Alberca

dijous, 13 d’agost del 2009

El Ball dels Llauradors torna al carrer el 14 d'agost

En la nit del divendres 14 d'agost, tindrem la sort de poder reviure un dels elements festius més interessants de tot el patrimoni fester ontinyentí i una de les danses valencianes més curioses, pel seu gran valor i per qui la balla, és el Ball dels Llauradors d'Ontinyent, un conjunt de set danses breus que són les úniques que resten del conjunt coreogràfic que usaven algunes de les comparses morocristianes ontinyentines fins l'arribada de la Guerra Civil de 1936-39.

Abans, deien que era tot un espectacle el veure a homes curtits per la feina al camp fent les sovint delicades passades d’aquell vell ball de Llauradors, o també els dels Contrabandistes, Estudiants i Moros Marins. Ara, el ball ha estat tret de nou al carrer después de la seua recuperació l’any 1991 i la seua represa l’any passat, quan es dansà per tal de celebrar els 125 anys de la Comparsa de Llauradors.

El ball, reuneix set peces, una Polca, dues Jotes, un vals, un Andante, una Valenciana i un Galop final i la música prové de l’adaptació d’òperes i sarsueles molt conegudes de finals del segle XIX. Ara mateix, les primeres partitures conservades són de 1905. Se suposa que alguns dels adaptadors poden ser Vicente Soler Brotons, director de la banda ontinyentina “La Lira del Clariano” i que dóna nom a una de les jotes, i també Daniel Silvaje, que signa la Polca.

Per tal de ballar, en grupets de quatre, empren unes corbelles engalanades per a simular la segada o per fer formes aèries, i duen també postisses.

El divendres, podrem veure’ls ballar, a partir de les 10’30 de la nit, en els següents llocs: Plaça de Baix, Plaça de Sant Roc, Plaça Major.




1.- La Polka



2.- La Jota



3.- El Vals.



4.- L'Andante



5.- La Valenciana



6.- Jota "Vicent Soler".



7.- El Galop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada