Blog especial de la Revista CRÒNICA Digital de la Vall d'Albaida
Dedicat a les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent
Juliol-Agost de 2009 cronicamic@gmail.com


La nostra portada. Obra d'Àngel Alberca

dijous, 10 de setembre del 2009

La "Pujà" del Crist clou les festes de 2009 el dia de "la Creuà"


Foto treta del blog "Corral Nou", amb el permís del seu autor.


El passat diumenge 6 d'agost, el dia de la "Creuà", allà a les nou de la vesprada, un castell de focs d'artifici avisava a Ontinyent que el Crist de l'Agonia estava per entrar a l'ermita de Santa Anna, d'on no davallarà, presumiblement, fins a les festes de 2010. De matí, havia estat el moment de la missa de Dobla que ofereixen els festers del Crist junt als de la Patròna única i canònica de la ciutat, la Puríssima Concepció. I pel migdia, s'havien fet les últimes reunions de comparses que inicien el nou cicle fester i que donen el nom al dia de hui.
La gran quantitat de festers i fidels que havien pujat al tossal en la que és una de les processons més multitudinàries de l'any, començava ja a devallar cap a la ciutat tot i deixant l'edició festiva d'enguany en el calaix dels records. Cadascú guardarà el que ha cregut millor de cada acte que ha viscut. Els especials de la premsa reflectiran en imatge la veritat del que ha succeït pel temps mentre que de paraula no faran altra cosa que lloar immisericordement, fins la submissió total, de vergonya en algun cas concret, al "tot meravellós", "grandiós", "fabulós"... La tardor, poc a poc, s'endurà el rum-rum de les músiques, els confetis i les arcabussades fins que, poc a poc, ens enyorarem de nou la nostra festa i desitjarem amb força que torne tot i oblidant-nos del cansament. Igual, les esperades celebracions del 150 aniversari de l'última represa de les festes, i dels Mariners, els Estudiants i els Kàbiles, aporten encara una major il·lusió. Tot dependrà més que no de la resolució d'aquesta crisi econòmica que patim, de la imaginació i les ganes de festa que tinguen els responsables de Festers i de les comparses amb aniversari i amb càrrec...

Foto treta del blog "Corral Nou", amb permís del seu autor.

De moment, Festers ha tancat l'edició amb un esperable "tot perfecte" que tothom en la festa ha secundat com un eco callat. En paraules dites pel President de la Societat de Festers, les festes de 2009 havien sigut "unes festes amb entitat i personalitat pròpia" (¿?). Ho va dir en el Sopar de Gala de Fi de Festa al qual assistiren uns dos-cents festers.

Foto de Pep Alfonso


En aquest sopar, celebrat el divendres 4 per la nit, s'entregaren els premis a les "millors esquadres" de l'entrada, que recaigueren en l'esquadra “La Fusta”, de la comparsa Contrabandistes, amb Cristina Olcina Gramage com a cap d'esquadra i, pel que fa a l'exèrcit moro, en l'esquadra “Mitja Lluna”, de la comparsa Abencerrajes, amb Ana Torró Pastor com a cap.

El reconeixement al fester exemplar de les festes de 2009 va ser per al veterà fester de la comparsa de Mossàrabs, Rafael Torró Abad.

I a partir d'ara, tot el treball que es faça en el món de la festa morocristiana ontinyentina, ja és per fer camí cap el 150 aniversari.


Foto de Pep Alfonso