Blog especial de la Revista CRÒNICA Digital de la Vall d'Albaida
Dedicat a les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent
Juliol-Agost de 2009 cronicamic@gmail.com


La nostra portada. Obra d'Àngel Alberca

dilluns, 24 d’agost del 2009

La Baixada del Crist

Foto de Sergi Gómez

El Capità Moro dispara des de la Glorieta. El Cristià li respon des de la lloma de Santa Anna. Abans, però, ja hi ha la gent del baiard que prepara coses, la dona que ven els ciris i els fidels, que van pujant poc a poc, en cotxes, a peu. La calor és més que intensa, mareja. Les campanes voltegen a cada poc amb les seues veus bessones. Les trabucades fan el contrapunt exacte, i els pins s'ameren amb la pòlvora anual que els beneeix.


Foto de Sergi Gómez


Ontinyent ha crescut tant que ja no cap en les fotos i de lluny es veu el mos en la serra que està fent l'obra de l'autovia allà en el port d'Albaida. Les oliveres transplantades treuen fulles de manera ben curiosa. Hi ha càmeres de vigilància per evitar desficacis nocturns fets per desficaciats a jornada completa. Hi ha la resina dels arbres que impregna les pedres on la gent s'asseu, cansada. Els primers músics van arribat, i els rectors en comandeta. Els fidels passen mocadors pels peus gastats del Crist.



Foto de Sergi Gómez


Molta gent s'hi fa fotos al seu davant. Acaba fent més calor a dins que a fora, amb tanta gent aplegada. Els arcabussos fa temps que no sonen. La plana ja està plena de gent, i el sol, lluny d'estar entre romers, va avisant que es fa tard i l'hora arriba. És l'hora de treure el Crist per dur-lo al poble. Les autoritats prenen el lloc que els correspon i tant s'estimen. Els fotògrafs carreguen bé les eines per captar eixe motiu exacte que busquen eternitzar, que faça aquesta vegada diferent a les anteriors. La gent ja desfila al darrere del gonfanó dels Llumeners. La banda espera per sonar eixe "Mektub" meravellós entre el silenci dels pins. Les campanes reprenen el batallar, les imatges són ja negres en l'ombra, contra el fons daurat de la vesprada. Comença a baixar la calor.


Foto de Pep Alfonso

Llavors, el Crist ix...




Entre els pins, camí cap avall, el sol va amagant-se jugant. És així com recull més colors que, entre el silenci i el pas breu i seguit, cal anar descobrint...


Foto de Sergi Gómez

El sol, acabarà per pondre's donant pas a la nit, mentre encara dura el camí.



Foto de Sergi Gómez

Baix, han arribat al poble els Cristians. Prompte deixaran de disparar. Deixaran pas als Moros primer i esperaran per acompanyar el Crist.


Foto de Pep Alfonso

Els Moros també callen els seus clams de pólvora i desseguida desfilaran cap a l'escorxador i la Cantereria i el Pont Vell i la plaça de Baix, i el Porxet, i...

Foto de Pep Alfonso

Fins que el respecte al Crist faça alçar de les cadires els seus fidels. Qui sap si tal i com han demanat alguns d'ells l'any que ve el santíssim Cristi de l'Agonia siga ja co-patró d'Ontinyent... La devoció la té, i els actes honorífics també.

Foto de Pep Alfonso