Blog especial de la Revista CRÒNICA Digital de la Vall d'Albaida
Dedicat a les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent
Juliol-Agost de 2009 cronicamic@gmail.com


La nostra portada. Obra d'Àngel Alberca

dilluns, 24 d’agost del 2009

La Capitania Mora

La Capitania Mora de la comparsa dels Mossàrabs d'Ontinyent tenia com a base una complexa i molt original base escenogràfica, la representació d'una suposada llegenda dita de "Fontínyum" en què es recollia part de l'imaginari simbòlic de la ciutat, com si aquest tingués un origen musulmà: el riu, el bou amb corda, la Nit del Riu i els mateixos Moros i Cristians. Els dos elements més cridaners de l'actual escut, provinent del segle XVII, els Grifons o Grius, foren els primers elements gegantins que representaven animals mitològics, el segon seria el bou i el tercer un unicorn. Tots aquests elements guardaven una interessant relació artística. Foto de Pep Alfonso.
La Capitania tingué un començament molt intens, amb detalls de molt d'interés que podien passar desapercebuts injustament i que no estaven recollits ni tant sol en els guions repartits al públic, com és el cas d'aquest magnífic "Pou Clar" acompanyat per un grup instrumental i de veu que interpretava la primera estrena de la nit, la marxa mora "Ma" de Saül Gómez.
Foto de Sergi Gómez.
Un impressionant ballet protagonitzat per minotaures "del Pou de l'Olleta" acompanyaven un bou gegant. Altre d'eixos moments interessants que hem nomenat. Foto de Pep Alfonso.
La representació del Pont Vell d'Ontinyent, d'un estil ben interessant, s'acompanyava d'una visió topica, però idealitzada en "moro", de la Vila d'Ontinyent. El pont formava part de l'espai de dansa del ballet. Foto de Sergi Gómez.
L'aigua, a través dels ballets, va estar molt present en l'inici de la Capitania Mora, en el naixement del riu com en el seu embassament per celebrar en ell la Nit del Riu. Foto de Pep Alfonso.

El més curiós dels ballets duts per la Capitania fou la representació de la batalla entre l'Almansor i les cristianes Méndez Núñez i Victòria de la Nit del Riu. Les veles eren ballarines i les seues robes blanques junt les teles roges que amagaven als peus composaven una màgica interpretació de la batalla. Foto de Sergi Gómez.


Moltíssimes, i molt variades, amb tots els colors i estils, foren les esquadres que varen treure els Mossàrabs, junt els Berberiscos les dues més populoses comparses ontinyentines. Foto de Pep Alfonso.

Imatge d'una de les esquadres que rememoraven la Nit del Riu. Fotos de Pep Alfonso.


El públic omplia de manera extraordinària els carrers per on passà l'Entrada. Tothom esperava molt dels Mossàrabs i la imaginació de la comparsa no va defraudar en absolut. Foto de Pep Alfonso.


Una de les esquadres més espectaculars vistos mai a Ontinyent. De ben segur que l'esquadra dels titelles gegants passarà a l'imaginari col·lectiu dels nostres Moros i Cristians. Foto de Pep Alfonso.

Altra de les esquadres que costarà d'oblidar fou la dels massai d'altura descomunal. Els caps dels festers estaven a l'alçada del cint del guerrer que representaven. Tot un esclat d'originalitat. Foto de Pep Alfonso.


Un ballet de nenúfars gegants precedia el Capità Mossàrab i les seues filles. Foto de Pep Alfonso.

Una gran carrossa rica en detalls i amb unes ballarines vestides d'ocell que evolucionaven a les seues vores i sobre ella, acollia l'entrada del capità i les seues filles. Foto de Pep Alfonso.


El Capità Moro d'Ontinyent pel 2009, Antonio Donat, amb el seu vestit blanc i verd, amb llunetes metàl·liques formant unes llunes majors com a decoració principal d'un vestit sencill, amb grans mànegues i coronat per un turbant amb una mena de tiara semblant als arcs de la carrossa. Foto de Pep Alfonso.